Warsztaty i prelekcje
Warsztaty i prelekcje popularno-naukowe
Zapraszamy do obejrzenia wystąpień i prezentacji, zrealizowanych w ramach Świątecznego Festiwalu Toruńskiego Piernika. W zebranych materiałach nie zabraknie ciekawych informacji historycznych, które ukazują piernik w perspektywie badawczej oraz tradycje kulinarne z nim związane. Zachęcamy do wysłuchania historyków, badaczy kultury i kulinariów, pracowników Muzeum Toruńskiego Piernika oraz innych entuzjastów tradycji piernikarskich.
Nagranie zostały zrealizowane na potrzeby Świątecznego Festiwalu Toruńskiej Katarzynki.
Partner główny: Województwo Kujawsko-Pomorskie
Partnerzy: Muzeum Okręgowe w Toruniu, Muzeum Toruńskiego Piernika
Sponsor wyłączny: Fabryka Cukiernicza „Kopernik”
Organizator: SOS MUSIC
„Pierniki też tak robią". Zapomniane receptury ze staropolskich książek kucharskich
dr hab. Jarosław Dumanowski, prof. UMK
Od brukowca do brukowca kujawskiego. Historia najsłynniejszego po katarzynce toruńskiego piernika
Grażyna Szelągowska, Muzeum Etnograficzne w Toruniu
Rozwój przemysłu piernikarskiego na przykładzie toruńskiego piernikarstwa
Krzysztof Lewandowski, Dział Historii Piernikarstwa Muzeum Okręgowego w Toruniu
Snycerstwo. Współczesne formy do pierników
Beata Pranke-Zdziebło
Historyczne opakowania w zbiorach Muzeum Toruńskiego Piernika
dr Aleksandra Kleśta-Nawrocka, Dział Historii Piernikarstwa Muzeum Okręgowego w Toruniu
Formy piernikarskie w zbiorach Muzeum Okręgowego w Toruniu
Małgorzata Mikulska-Wernerowicz, Dział Historii Piernikarstwa Muzeum Okręgowego w Toruniu
Snycerskie formy piernikarskie
dr Stanisław Kośmiński, Wydział Sztuk Pięknych UMK w Toruniu
Marta: Godna zaufania doradczyni w sztuce kulinarnej... i jej przepisy na piernik
dr Marta Sikorska, Marta Witkowska
Modne damy i modni kawalerowie. Moda XVII-XVIII w. na formach piernikarskich”
Maria Magdalena Gessek
Brukowiec - historia słynnego piernika produkowanego w Fabryce Gustava Weesego w Toruniu
Krzysztof Lewandowski, Dział Historii Piernikarstwa Muzeum Okręgowego w Toruniu
Prezentacje kulinarne: Piernikowe smaki w nowoczesnej kuchni
Paweł Zasławski, szef kuchni restauracji MONKA w Toruniu
© SOS MUSIC dla Fabryki Cukierniczej Kopernik
2020