Kopernik Toruń - Świąteczny Festiwal Toruńskiej Katarzynki

Warsztaty i prelekcje

Warsztaty i prelekcje popularno-naukowe

 

Zapraszamy do obejrzenia wystąpień i prezentacji, zrealizowanych w ramach Świątecznego Festiwalu Toruńskiego Piernika. W zebranych materiałach nie zabraknie ciekawych informacji historycznych, które ukazują piernik w perspektywie badawczej oraz tradycje kulinarne z nim związane. Zachęcamy do wysłuchania historyków, badaczy kultury i kulinariów, pracowników Muzeum Toruńskiego Piernika oraz innych entuzjastów tradycji piernikarskich.

 

Nagranie zostały zrealizowane na potrzeby Świątecznego Festiwalu Toruńskiej Katarzynki.

Partner główny: Województwo Kujawsko-Pomorskie

Partnerzy: Muzeum Okręgowe w Toruniu, Muzeum Toruńskiego Piernika

Sponsor wyłączny: Fabryka Cukiernicza „Kopernik”

Organizator: SOS MUSIC

 

 

Pierniki też tak robią". Zapomniane receptury ze staropolskich książek kucharskich

dr hab. Jarosław Dumanowski, prof. UMK

 

 

 

Od brukowca do brukowca kujawskiego. Historia najsłynniejszego po katarzynce toruńskiego piernika

Grażyna Szelągowska, Muzeum Etnograficzne w Toruniu

 

 

 

Rozwój przemysłu piernikarskiego na przykładzie toruńskiego piernikarstwa

Krzysztof Lewandowski, Dział Historii Piernikarstwa Muzeum Okręgowego w Toruniu

 

 

 

Snycerstwo. Współczesne formy do pierników

Beata Pranke-Zdziebło

 

 

 

Historyczne opakowania w zbiorach Muzeum Toruńskiego Piernika

dr Aleksandra Kleśta-Nawrocka, Dział Historii Piernikarstwa Muzeum Okręgowego w Toruniu

 

 

 

Formy piernikarskie w zbiorach Muzeum Okręgowego w Toruniu

Małgorzata Mikulska-Wernerowicz, Dział Historii Piernikarstwa Muzeum Okręgowego w Toruniu

 

 

 

Snycerskie formy piernikarskie

dr Stanisław Kośmiński, Wydział Sztuk Pięknych UMK w Toruniu

 

 

Marta: Godna zaufania doradczyni w sztuce kulinarnej... i jej przepisy na piernik

dr Marta Sikorska, Marta Witkowska

 

 

Modne damy i modni kawalerowie. Moda XVII-XVIII w. na formach piernikarskich”

Maria Magdalena Gessek

Pobierz

 

Brukowiec - historia słynnego piernika produkowanego w Fabryce Gustava Weesego w Toruniu

Krzysztof Lewandowski, Dział Historii Piernikarstwa Muzeum Okręgowego w Toruniu

 

 

Prezentacje kulinarne: Piernikowe smaki w nowoczesnej kuchni

Paweł Zasławski, szef kuchni restauracji MONKA w Toruniu

 

© SOS MUSIC dla Fabryki Cukierniczej Kopernik

2020