O festiwalu
Wszystko zaczęło się kilkaset lat temu w Toruniu od przygotowania dojrzewającego ciasta i rozpoczęcia wypieku pierwszych pierników na święta, który tradycyjnie przypada na 25 listopada — dzień świętej Katarzyny, patronki piekarzy. Każdego roku leżakujące przez 12 lub 24 miesiące ciasto czeka na ten jeden, wyjątkowy dzień, który jest celebrowany przez mistrzów piernikarstwa od pokoleń.
Tego dnia w Fabryce Cukierniczej „Kopernik” rozpoczynamy również wypiek edycji limitowanej Katarzynek® 12/24 z dojrzewającego ciasta, która jest dostępna wyłącznie w naszych sklepach firmowych od 25 listopada. Takie pierniki powstają tylko u nas z okazji rozpoczęcia wypieku świątecznych Katarzynek®, dlatego ich wyjątkowy smak zamknęliśmy w specjalnym opakowaniu.
Chcemy podtrzymać tę cenną tradycję, dlatego w tym roku po raz pierwszy organizujemy Świąteczny Festiwal Toruńskiej Katarzynki w przestrzeni online, który jest połączeniem piernikowego święta z wydarzeniami artystycznymi. Podczas festiwalu miłośnicy korzennych wypieków mogą zapoznać się z tradycją piernika, obejrzeć oryginalne filmy z Fabryki Cukierniczej "Kopernik", a także uczestniczyć w inspirujących wykładach i spotkaniach online ze znawcami kuchni.
Katarzynki® to najstarsza forma Toruńskich Pierników® o unikatowym na skalę światową kształcie, które są wyrabiane na bazie dojrzewającego ciasta z dodatkiem specjalnie skomponowanej mieszanki naturalnych przypraw korzennych. Uwielbiany od stuleci smak i aromat jest tematem wielu legend, a prawdziwa receptura Katarzynek® do dziś jest pilnie strzeżona przez mistrzów piernikarstwa z Fabryki Cukierniczej „Kopernik”.